Innovatieve corrosiemonitoring in de Prinses Margriettunnel
Grootschalige renovatie biedt ruimte voor slimme monitoring
De Prinses Margriettunnel krijgt momenteel een grondige renovatie. Na het bezwijken van trekpalen en het opdrijven van tunnelonderdelen, gaf Rijkswaterstaat opdracht tot versterking: meer dan 1.400 nieuwe trekpalen en extra verankering van de tunnelwanden. Solid Services benut het project tegelijkertijd als innovatiekans. In de barrier langs de rijbaan is ruimte vrijgemaakt voor een proefopstelling met geavanceerde monitoring.
Inzicht vóór schade: slimme DuraMon-sensoren in beton
Solid Services kreeg de ruimte om een nieuwe technologie in de praktijk te testen: Duramon, een draadloos sensorsysteem dat corrosieontwikkeling in beton realtime monitort. De sensoren meten chloride, vocht en temperatuur in de betondekking. Daarnaast kunnen ook pH-waarde, staalpotentiaal, corrosiesnelheid en elektrische weerstand worden gemeten. Hiermee kan corrosie niet alleen worden gesignaleerd, maar ook voorspeld. De sensoren zijn geplaatst in een betonnen barrier bij de ingang van de tunnel.
Drie installatievarianten, vijf jaar validatie
Binnen het project testen we drie installatievarianten: in vers beton, in beïnstrumenteerde boorkernen die worden teruggeplaatst in de constructie, en via boringen op locatie. De sensoren zijn zorgvuldig geïntegreerd, met minimale impact op constructie. Elke methode is toegepast onder exact dezelfde omstandigheden. Daarbij is elke variant toegepast op twee typen locaties: één in een agressief milieu (spatzone met dooizouten) en één in een referentievlak waar minder indringing van schadelijke stoffen wordt verwacht. In totaal zijn dus zes locaties ingericht (2 x 3 varianten). De installaties zijn uitgevoerd tussen mei en augustus 2025 afgestemd op de betonsamenstelling en inclusief kabelbescherming en dataloggers. De meetgegevens worden vijf jaar lang gevolgd, met als doel validatie van betrouwbaarheid en voorspellend vermogen.
Van aannames naar onderbouwde keuzes
Voor Rijkswaterstaat betekent dit: grip op corrosieontwikkeling, onderbouwde onderhoudskeuzes en een toekomstbestendige tunnel. De kennis uit deze proeftuin helpt ook bij andere projecten. En het laat zien wat er mogelijk is als techniek, monitoring en praktijkkennis samenkomen. Niet wachten op schade, maar vooruitzien met data als fundering voor duurzaam beheer.