Het industriële terrein van de oude Ringersfabriek in Alkmaar verandert in een bijzonder woongebied. In de fabriek waar tot 1973 de befaamde kersenbonbons en andere chocoladeproducten werden geproduceerd komen appartementen.

Ringersfabriek Alkmaar

Eind 2018 ontving Solid Services de opdracht van Ten Brinke Bouw om non-destructief en destructief onderzoek uit te voeren aan de betonnen kolommen, balken en vloeren in de voormalige chocoladefabriek.

De chocoladefabriek had vroeger een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stad. Ringers was een grote werkgever en zorgde bij honderden gezinnen voor brood op tafel en chocolade in de schalen. Soms werkten hele families in de fabriek, als inpakker, medewerker van de distributie of als chef van de bonbonafdeling. Ringers stond bekend om fijne chocolade, heerlijke kersenbonbons en suikerstukken.

In dit unieke cultuurhistorisch pand komen nieuwe appartementen.

Chocoladefabriek Ringers in hoogtijdagen
Vloer, kolommen balken in een deel van het pand
Destructief onderzoek tbv wapeningsconfiguratie balk
Exact opmeten wapening
Ferroscan wapening in kolom
Vastleggen vloeropbouw

Het fabrieksterrein is in verschillende fasen gebouwd tussen 1920 en 1940.

In goed overleg met Wiggers Ingenieurs in Bouwconstructies, de constructeur van het project, is nader onderzoek uitgevoerd aan het bestaande betonnen casco’s van ieder bouwdeel om op basis daarvan berekeningen te kunnen maken.

Met behulp van onze radarscan in combinatie met destructief onderzoek is de wapeningsconfiguratie in de betonconstructie bepaald, daarnaast zijn aan de hand van kernboringen in ons laboratorium de druksterktes gemeten. Op diverse plaatsen is de opbouw van de vloer en de vloerafwerking inzichtelijk gemaakt.