In opdracht van de gemeente Den Haag voerde Solid Services de vooronderzoeken, engineering en projectbegeleiding uit van de revitalisatie van parkeergarage Turfmarkt in Den Haag.

Parkeergarage Turfmarkt

Uit de vooronderzoeken bleek de betonnen constructiedelen in een matige staat te verkeren: een hoog chloridegehalte en een ver gevorderd carbonatatiefront in combinatie met een te lage betondekking op de wapening. Daarnaast is het beton overmatig permeabel gebleken. Het was dus zaak om de betonnen vloeren, kolommen en wanden eerst duurzaam te laten herstellen.

Overzicht hellingbaan parkeerlaag 2

Als herstelmethode is traditioneel betonherstel en vervolgens het beschermen van de betonnen parkeervloeren uitgevoerd. Na betonherstel zijn de vloeren voorzien van een scheuroverbruggend parkeerdek-systeem met waterdicht membraan en slijtvaste afwerkingslaag. De wanden zijn voorzien van een scheuroverbruggende en carbonatatieremmende coating en de hellingbanen van een zwaar belastbare slijtlaag. Tevens zijn delen van het bovendek constructief versterkt met koolstof lijmwapening (CFK lamellen).

Bijzonderheden

Omdat de revitalisatie van de parkeergarage multidisciplinair was, betonherstel, bouwkundige opwaardering en installatietechnisch, is het project in de praktijk in bouwteam uitgevoerd.

Samen met de aannemer voor het betonherstel en de aannemer voor alle technische installaties zijn de werkzaamheden uit alle disciplines door goed overleg naar tevredenheid verlopen.