In opdracht van de provincie Zeeland inspecteerd Solid Services de bascule kelders van de Zeelandbrug. De inspectie wordt uitgevoerd door middel van Rope Access om stremming van de vaart te voorkomen.

Bascule kelders Zeelandbrug

De afgelopen dagen is door Solid Services een inspectie uitgevoerd aan de basculekelders van de Zeelandbrug. De kelders zijn toegankelijk via luiken naast de rijbaan en bevinden zicht in steunpunt 5 en 6 vanaf de Noordelijke oever (Schouwen-Duiveland)

De betonnen delen van de basculekelders zijn onder handbereik geïnspecteerd. Om dit te doen zou traditioneel gebruik gemaakt zijn van steigers. Gezien de moeilijke bereikbaarheid en de stremming van verkeer en vaart die deze manier van werken met zich mee zou brengen, is door de provincie Zeeland gekozen voor inspectie door middel van rope access.

Rope Access basculekelder Zeelandbrug
Basculekelder Zeelandbrug

De gecertificeerde inspecteurs van Solid Services werkte samen met en onder supervisie van Rope Access Group. Een IRATA gecertificeerd bedrijf volledig gespecialiseerd in het werken met behulp van touwsystemen.

Rijksmonument

De Zeelandbrug is een indrukwekkend bouwwerk van een goede vijf kilometer lang. Bij de opening door Koningin Juliana op 15 december 1965 was het de langste brug van Europa. Inmiddels is die status achterhaald, maar werd de Zeelandbrug op 15 december 2015 aangewezen als Rijksmonument door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.