De ophaalbrug verbindt de oude vestigingsstad ‘Gorkum’ met de omliggende stadsdelen van Gorinchem. Vanwege zichtbare betonschades werd aan Solid Services gevraagd de oorzaak van schades te achterhalen.

Langebrug Gorinchem

Na een uitgebreid uitgevoerde inspectie met behulp van een boot, waardoor de betonnen delen aan de onderzijde van de brug bereikbaar zijn gemaakt, is de gehele betonnen constructie geïnventariseerd. Uit onderzoek is gebleken dat beginnende ASR in de constructie aanwezig is, dat zorgt voor langzame afname van de samenhang van het beton.

Solid Services heeft geadviseerd de bovenzijde van het brugdek te voorzien van een waterdicht membraam en de overige betonnen delen volledig te voorzien van een beschermend coatingsysteem. Hierdoor wordt vochttransport in de constructie zo veel mogelijk beperkt waardoor voortschrijding van ASR wordt tegengegaan.

Bijzonderheden

Alkali-silicareactie (ASR) is een chemische reactie tussen alkaliën in het beton, water en reactief silica uit het toeslagmateriaal als grondstof voor beton. Bij de reactie wordt een expansief gel gevormd, die het beton van binnenuit kapot drukt. Veel ASR-schadegevallen kwamen pas in de jaren 1990-2000 in Nederland aan het licht; in vrijwel alle gevallen ging het om betonconstructies voor viaducten.